nutritie

Pana in decembrie 2013 am incercat sa-mi organizez o alimentatie simpla bazata 70% pe vegetale , 20% pe cereale si 10% pe carne , putand spune ca un clasament al alimentelor consumate ar arata astfel : 1.apa / 2.legume si fructe / 3.cereale si paste / 4.lapte si branzeturi / 5.carne si uleiuri / 6.dulciuri .

Din decembrie 2013 am renuntat 100% de a consuma carne, si incep a ma bucura de o nutritie ponderata prin 70% pe vegetale , 25% cereale si seminte crude, si 5% lactate,  distribuita astfel :  1.apa / 2.legume si fructe / 3.seminte crude si uleiuri  /  4.cereale si paste / 5.lapte, branzeturi  / 6.dulciuri .

     Apa , da apa ocupa prima pozitie , au trebuit sa treaca 2 ani ca sa inteleg importanta si necesitatea ei in viata mea , in miscare . La inceputurile mele in ale alergatului, inainte de a  o comite, ma feream chiar a consuma lichide , avand gresita convingere ca acesta imi poate cauza dureri stomacale plus alte complicati . Astazi ziua incepe prin a consuma cand ma trezesc , pe stomacul gol aproximativ 1L/1,5L de apa , indiferent daca urmeaza sau nu a alerga in acea zi . Inainte cu 10/15 minute de a iesi la alergat consum 0,5L de lichid care poate fi constituit din una din urmatoarele : apa/apa izotonica/ceai verde indulcit cu miere/suc preparat proaspat , in casa la storcator , de fructe si legume . Sfatul bunului amic Dorin Bejinariu , un „batrin” practicant de bodybuilding si ciclism , m-a determinat la inceput a consuma maltodextrina inainte de a alerga(sfatul aplicandu-l gresit , indicatia a fost de a consuma in timpul cursei maltodextrina) , teama de a nu-mi creea o dependenta(nedemonstrata) ma determinat sa revin in consumul de lichide din surse cat mai naturale . Pentru mine o astfel de schema a hidratarii , imi este suficienta pentru a termina fara probleme o cursa de cca 1 ora . In cazul abordari traseelor cu o durata mai mare , pana la 2 ore , ma echipez cu o centura de hidratare CamelBack , prevazuta cu un bidon de 650ml , umplut de obicei cu ceai verde sau mate(contine cafeina care energizeaza , reface echilibru hidroelectrolitic afectat prin deshidratare , stimuleaza metabolismul determinand arderea mai multor calori , creste imunitatea , hepatoprotector , reduce tensiunea) indulcit cu miere sau apa izotonica , iar pentru o alergare continua desfasurata pe o perioada care poate ajunge pana la 4 ore , imi iau rucsacul CamelBack de hidratare , care are o capacitate de 2L . Dupa alergare obligatoriu hidratare la maxim , daca a fost o cursa mai lunga de o ora si jumatate beau intai un litru de apa izotonica , si apoi am grija sa reusesc in acea zi sa echivalez fiecare ora de alergat cu consumul a doi litri de lichid .

Recomandat dupa alergare , pentru refacere , in a consuma sucuri din fructe , preparate in casa din citrice , lamai/portocale/grapefruit , sucuri/limonade care fiind bogate in vitamina C ajuta si la diminuarea dureri musculare , sau a unui energizant suc de mere. 

In ziua alergari , sau inainte cu o zi la masa se seara , acord atentie in a servi mancaruri in care sa se regaseasca o foarte importanta leguma numita cartof , soia , fasole , sau paste din grau dur, prin spaghete si forme , toate acestea avand un continut ridicat de carbohidrati  ne vor asigura un depozit eliberat lent de energie , bineinteles evitand consumul mancarurilor preparate prin prajire , folosind in pregatirea mancari exclusiv uleiul de masline presat la rece , acesta intretindu-ne inima puternica prin reducerea grasimilor saturate(origine animala) si a colesterolului din sange , protejandu-ne oasele si articulatiile Vs. degradare si pielea fata de soare , benefic pentru creier si sistemul nervos . Intotdeauna , dar intotdeauna cand mancarea servita este compatibila a fi servita cu usturoi , o fac , usturoiul intareste imunitatea , imbunatateste performanta cardiaca , scade tensiunea , este tonic muscular si antireumatismal , detine darul de a avea acel efect de antibiotic . Cand efectuez alergarea dimineata , micul dejun este servit cu cel putin o ora inainte de cursa , putand a fi compus dintr-un amestec banana + mar + miere + stafide, sau o felie de paine de cereale cu pate vegetal, plus una cu miere de albine alaturi de o cana cu ceai mate.   Obisnuiesc inaintea unui traseu mai lung de doua ore sa iau si doua linguri dintr-o mixtura  relizata din miere de albine de salcam nefiltrata in care sa  pus la macerat miez de nuca sfaramat si telina verde tocata marunt (mixtura cu tot cu al ei secret oferita de un amic  aviator de cariera , Claudiu Panzaru) , beneficiind prin miere de ridicare intr-un interval de timp scurt a potentialului energetic deci concret a rezistentei , prin nuca care este puternic calorica o alta sursa de energie plus prin continutul de Omega 3 o protectie a inimii si vaselor de sange si prin telina un control al tensiuni , efect antiinflamator iar continutul de vitamina C prevenind durerea musculara Dupa alergare , vin in intampinarea refacerii musculare prin a consuma in prima jumatate de ora o banana(acestea avand un continut ridicat de glucide , vitamine din complexul B , potasiu si magneziu) in amestec cu soia pudra si spirulina, sau …

Picture4

Apoi masa care urmeaza sa contina si o supa(bors/ciorba) , painea consumata a fi din cereale/graham/secara , recomand iubitorilor de carne a NU o consuma mai devreme cu 3 ore, benefic in primul rand este pestele oceanic datorita proprietatilor date de Omega 3 , apoi urmand in consum carnea slaba de curcan , bineinteles a nu uita de ciuperci , acestea fiind cel mai bun substitut pentru carne avand si proprietatea de a reduce considerabil senzatiile de epuizare fizica .  Dulciurile , incerc a consuma numai cele „de casa” , dar cu moderatie !!! ,  in rest sant  intr-o continua cautare a noi sortimente de ciocolata neagra care , la fel ca si in cazul unei cani cu cacao , are proprietati antidemotivante , antidepresive si de reglare a tensiunii arteriale la valori normale .  Seara ,   ma stradui a servi o combinatie usoara de mancare , sincer nu prea imi iese …, indicat este o salata de spanac , spanacul ajutand foarte bine la refacerea musculara si a sistemului osos prin continutul de fier , magneziu , calciu , vitamina k si vitamina C , in plus spanacul este un foarte bun drenor .

– Vin in intampinarea provocari alegeri unui mod de a ne hrani sanatos  invitindu-va a viziona un reportaj cum si de ce manca mult fara a ne hrani :

 

In urma unei intrebari primite din partea unui cititor , Stefan , prin experienta unui „fost proprietar” a 140 de kilograme si actual amator al unei vieti in miscare, realizez ca as putea sa-mi permit pur si simplu a prezenta in al meu ghid nutritional imaginea ca :

ORGANISMUL UMAN ESTE ALCALIN CA SI ALCATUIRE , SI PRODUCATOR DE ACID CA SI FUNCTIONARE

Organismul uman caruia de buna voie oferindu-i un consum si o „combinare” gresita a alimentelor , sau o functionare mai intensa , sportiva , il vom transforma intr-un mare producator si depozit de toxine , adica ACIDITATE , aciditate care blocheaza relaxarea si refacerea musculara , ducand la instalarea oboselii , aciditate care este un mediu favorabil producerii si inmultirii bacteriilor , virusilor , si a altor multi „balauri” care negresit vor provoca „neiertatoarea” imbolnavire , aciditate care determina si „nefericita” crestere in greutate .

Eu in lupta cu propria-mi aciditate incerc ai minimaliza nocivele efecte printr-o autocoordonare a nutritiei catre alimente care ALCANIZEAZA organismul , asa zisele alimente BAZE (orez,paste fainoase,cartofi,miere de albine …) , incercand o minimalizare la strictul necesar a consumului mult delicioaselor alimente ACIDE (carne,peste,oua,fasole,ciuperci,nuci,vinete …) , acide dar necesare trairii unei vieti care cocheteaza cu activitatea sportiva , bineinteles fac si eforturi de a materializa cat mai des o ASOCIERE CORECTA a alimentelor .

DAUNATOARE asocierea alimentelor ACIDE cu a alimentelor BAZE

BENEFICA organismului , chiar venind in intampinarea curatirii acestuia de toxine , asocierea alimentelor ACIDE cu LEGUMELE , sau a celor BAZE cu LEGUME , si prin respectarea  unui interval de minim trei ore intre consumul unei mese acide de una bazica ,  si a unui interval de o ora inainte sau dupa servirea unei mese in cazul consumului de fructe .

… POFTA BUNA !

9 răspunsuri to “nutritie”

  1. Anca Ursache(casat./acum Lobodan) Says:

    Buna seara, Cristi!

    Sunt bucuroasa ca ne „reintalnim” , de aceasta data insa … on-line.
    Sigur stii deja cu cine „vorbesti” – fiica dnei Ursache din Iasi, X1 . Eu et.6 , tu et.4, nu-i asa ?
    Iti stiu povestea dintr-un ziar, intamplator … mi-a atras mama mea atentia si char am discutat despre tine cu admiratie.
    Am inteles ca acum locuiti in Bucuresti.(tu impreuna cu familia ta – salutari dnei si fetitei tale!).
    Acum ai adresa mea de e-mail, deci putem conversa acolo pe indelete pentru ca avem cu siguranta foarte multe sa ne spunem.

    cu prietenie si admiratie,
    Anca Lobodan (ex Ursache)

    • cristian ungureanu Says:

      Buna Anca ,
      incantat sant la citirea celor scrise de dumneata , ai reusit a-mi provoca o calatorie in amintirile trecutului , ale copilariei , … iti multumesc mult .
      pe curand , al dumitale ,
      cristi .

  2. VIDEO – Reportaj despre gunoiul pe care îl mâncăm zilnic. Chimicale, E-uri si toxine in mancare (s14) | CE-I CU NOI? Says:

    […] descoperit documentarul la următorul link: https://cristianungureanu.wordpress.com/nutritie/ , deci mulţumesc pe această cale celui care l-a postat. Găsiţi acolo şi alte sfaturi despre […]

  3. Adna Says:

    Salut! Foarte interesat articolul tau insa sunt curioasa de unde iti iei proteinele, avand in vedere ca lactatele si carnea sunt pe ultimele locuri in topul tau alimentar. Sau nu te intereseaza asa mult dezvoltarea masei musculare?

    • cristian ungureanu Says:

      Buna Adriana ,

      Multumesc Mult ! , mi-ai adresat o intrebare pertinenta , care mi-a adus aminte ca am de reactualizat cu noile experiente capitolul Nutritie , … DA ! , am nevoie de proteina , de aminoacizi , dar in cazul meu pentru refacerea musculara , dupa turele lungi de peste 30 de kilometrii , sant atent a consuma o portie de pudra proteica din soia , 30 de grame (ex. : http://www.weider-germany.de/en/produkte/global-line/soy-80-protein/ ) , pentru dezvoltarea masei musculare sant necesare in 24 de ore a consuma cel putin 2 grame de proteina pe kilogram/corp , dar in acest caz specialistii recomanda proteina de origine animala , eu , fara a avea competenta necesara , NU recomand consumul de proteina animala daca nu esti un profesionist in lumea sportului , pretul care-l vom plati vietii este mult prea mare decat beneficiul pe care ni-l poate aduce proteina animala .

      Cu Consideratie ,a
      cristi .

  4. Andrei Bulgaru Says:

    Buna ziua
    Foarte interesant articolul despre nutritie, cum de altfel sunt toate articolele. Sunt foarte interesat sa aflu cate ceva despre nutritie in functie de grupa de sange. Sunt un mic alergator (zimbru-porul de piatra pe malul bahluiului IASI) si am observat ca uneori ritmul meu de alergare este influentat si de ceea ce mananc cu o ora inainte sa alerg. Recunosc ca nu stiam foarte multe despre hidratare, dar am sa ma straduiesc sa beau minim 2 litri de lichide zilnic, cu exceptia acelor zile cand merg la bere cu baietii.
    Cu stima
    Andrei Bulgaru
    email: bulgaru.andrei1987@gmail.com

  5. Maria Says:

    Felicitari pentru tot ! Cum il putem gasi si noi pe dl aviator Claudiu Panzaru ? Poate mai are si alte rete secrete.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat asta: